Ostatnie przed przerwą wakacyjną spotkanie odbyło się 13 czerwca. Wyjechaliśmy do Żarnowa, Chełst i Marcinkowa. Najpierw zatrzymaliśmy się w Żarnowie przy kościele parafialnym, który na przestrzeni wieków był trzy razy rozbudowywany z zachowaniem poprzedniego kościółka. W środku świątyni jest to wyraźnie widoczne. Trzecia rozbudowa odbyła się w 1905 r a projektował ją Stefan Szyller architekt naszego kościoła. Pięknie jest tutaj zachowana polichromia, która była przecież dostosowana do poprzedniej by stanowić całość. Stacje Drogi Krzyżowej to kolorowe figury, wzorzysta posadzka, która się nie ściera, wysoki chór, kilka bocznych ołtarzy i całe wyposażenie stanowią całość którą zapamiętamy na długo. Kolejny przystanek to kościół parafialny w Chełstach. Od grudnia ub Proboszczem jest tutaj ks Dariusz Laseczka, nasz były wikariusz.Ksiądz Dariusz specjalnie dla nas zaprosił Panią i łódzkiego oddziału IPN . Parafia Chełsty to piękna i bardzo zalesiona okolica w której w czasie II wojny światowej żołnierze Armii Krajowej stoczyli wiele bitew. I to był temat prelekcji której wysłuchaliśmy. Na to spotkanie przyszło również kilka miejscowych osób.Dopełnieniem spotkania była wizyta wójta gminy Żarnów. Pan wójt przywitał nas bardzo ciepło, opowiedział o walorach ziemi żarnowskiej i co sprawiło nam wielką radość, bardzo dobrze wyrażał się o Księdzu Dariuszu z którym czujemy się jeszcze mocno związani.W dalszej kolejności wyjechaliśmy do Artystycznej Stadniny Koni w Marcinkowie. Jest miejscowość na terenie parafii Ks Dariusza. Stadninę prowadzi wielka miłośniczka koni arabskich i przyrody. Pani Marzena przekazała nam wiele bardzo ciekawych informacji dotyczących hodowli czystej krwi arabów, nadawania imion koniom jak również opowiadała o prowadzeniu całego gospodarstwa rolnego i hodowlanego. W tym miejscu właściciele organizują również inne imprezy artystyczne stąd nazwa stajni. Jedna z  dżokejek, specjalnie dla nas, dosiadła młodego konia i mogliśmy podziwiać piękno konia w biegu.
Na zakończenie pobytu posililiśmy się przywiezioną kapustką, ciastem i herbatą.

BG